Česta pitanja i odgovori
o Wellbeing programu

Da li je program ishrane isti za sve polaznike?

Početni predlog programa je isti za sve, ali se nakon konsultacije s nutricionistom personalizuje i prilagođava svakoj osobi.

Zašto je potreban psiholog?

Usvajanje novih navika i njihovo održavanje može biti teško, motivacija može da se menja, a i svakodnevni život može otežati primenu programa. Psiholog-savetnik je tu da zajedno s vama nađe najbolja rešenja kako se izboriti sa svim navedenim problemima i nastaviti primenom principa programa, čak i kad se on završi.

Da li ću biti gladan/a?

Ne. Program je koncipiran tako da podrazumeva redovne obroke (uključujući i zdrave užine između glavnih obroka), kao i adekvatan unos proteina, zdravih masti i kompleksnih ugljenih hidrata. Ovakav način ishrane obezbediće da nivo šećera u krvi bude dobro izbalansiran tokom dana, čime se postiže sitost i sprečava prekomerno konzumiranje hrane tokom narednog obroka.

Da li ovakav program ishrane može negativno da utiče na zdravlje?

Nikako. Program se zasniva na izbalansiranoj ishrani koja uključuje sve grupe namirnica u određenim proporcijama kao i redovne obroke. Ishrana uključuje i uzimanje adekvatnih porcija povrća i voća, odgovarajući unos tečnosti, restrikciju konzumiranja kafe, cigareta i alkohola. Mršavljenje je postepeno, ali trajno, tako da nema negativnih posledica po zdravlje. Tokom čitavog programa, naš lekar i nutricionista pratiće vaše laboratorijske analize, krvni pritisak, težinu, procenat masti i druge relevantne faktore, kako bismo bili sigurni da je vaše zdravlje optimalno.

Kolike su grupe i na koji način se formiraju?

Radi se u malim grupama, 5-7 učesnika, koje se formiraju u skladu s potrebama učesnika.

Da li ću pred grupom morati da iznosim nešto o čemu ne želim da govorim?

Grupa, kao i slične grupe podrške, radi pod principom dobronamernosti (jedni drugima želimo dobrobit i tako se i ponašamo) i poverljivosti (sve o čemu pričamo, a ima elemente ličnog, ostaje na grupi). Naravno, ako se ne osećate sigurno, potpuno je u redu da lične informacije zadržite za sebe, svakako ih možete podeliti sa našim stručnjacima u individualnim konsultacijama.

Imam najmanje 15 kg viška. Za koliko vremena mogu da ih izgubim?

Mršavljenje u okviru programa je postepeno, ali ćete postignutu težinu moći da održite i nakon završetka programa. Zdravo mršavljenje podrazumeva da se gubi oko 0,5 kg nedeljno, što znači da ćete 15 kg izgubiti za oko 6-7 meseci. Naravno to podrazumeva da se pridržavate programa ishrane i vašem zdravlju prilagođene fizičke aktivnosti. Redovno učešće na našim radionicama, pružiće vam podršku svih članova tima i grupe na putu do tog cilja.

Možete li mi garantovati da neću vratiti kilažu nakon završetka programa?

Cilj programa Wellbeing  je da promenite svoje navike u ishrani i načinu života i da po završetku programa nastavite da se hranite i vežbate na način koji ste usvojili tokom 16 nedelja programa. Po završetku programa izradićemo plan održavanja postignutih rezultata, a imaćete i našu podršku. S obzirom da je način ishrane i vežbi realan i prilagođen vašim potrebama, verujemo da ćete prirodno nastaviti da ga sprovodite i samim tim uspeti da zadržite postignutu težinu.

Da li treba da sačekam da postignem željenu težinu pre nego što se posavetujem sa stilistom?

Ne treba čekati, iskusni stilista deo je tima koji će pomoći da naučite kako da izgledate i osećate se dobro uprkos višku kilograma. Ali i da vaš izgled prati promene koje ovaj program donosi.

Da li su recepti komplikovani?

Trudili smo se da sastavimo za vas recepte koji su zdravi i jednostavni za pripremu. Imali smo u vidu današnji tempo života, kao i to da mnogi od vas pripremaju obroke za celu porodicu. Izuzetno je važno da hranu što češće pripremate samostalno, kako biste imali uvid u to koje su namirnice i u kojoj meri prisutne. Zbog toga su recepti izabrani tako da ih svako od vas može spremiti brzo i jednostavno.

Da li je ovaj način ishrane skup?

Nažalost, zdrava hrana kod nas je skupa, to je realnost. Kad naučite da pravite pravi izbor i kombinujete namirnice, bićete zdraviji i osećaćete se bolje, trošak će vam se sigurno isplatiti. Veći broj namirnica koje se predlažu su one na koje smo inače navikli i koje i sad kupujete, a ne treba zaboraviti ni da će količina hrane koju jedete da bude manja, tako da verujemo da ne treba da očekujte značajno povećanje troškova.

Da li je fizička aktivnost obavezna?

Ukoliko želite da postignete kvalitetne i trajne rezultate, da sačuvate i poboljšate svoje zdravlje, neophodno je kombinovati novi način ishrane sa fizičkom aktivnošću.

Ne volim da idem u teretanu, daje li rezultat bavljenje nekom drugom fizičkom aktivnošću?

Sve zavisi od problema i cilja koji želite postići. Teretana svakako nije jedina opcija, ali za kvalitetno i intenzivno smanjenje težine i zamenu masnog tkiva mišićnim, sigurno su neophodni treninzi dobro definisani i vođeni od strane iskusnog trenera. Dokazano je da redovne šetnje u trajanju od najmanje 20 minuta dnevno značajno doprinose vašem zdravlju. Možda vama više odgovara trčanje, plivanje, aerobik, ples… Ukoliko je stres ono što je vaš najveći problem, izbor mogu biti tai-chi, joga, pilates… Naši stručnjaci će vam pomoći da napravite najbolji izbor u skladu sa svojim potrebama.

Program traje dosta dugo, šta ako ne mogu da dođem na sastanak?

Cilj rada u grupi je podrška koju osetite kad znate da niste jedini i sami. To je razlog zašto je važno da prisustvujete što većem broju susreta. Međutim ukoliko ste na putu, bolesni ili iz nekog drugog razloga ne možete da dođete lično, postoji mogućnost za prisustvo putem skajpa. Ukoliko ni to nije moguće, nije strašno, dobićete sve materijale na sledećoj radionici, ali treba imati u vidu da veći broj izostanaka veoma negativno utiče na krajnji rezultat.

Da li ću morati da koristim/pijem suplemente?

U nekim slučajevima, neophodno je da se uz adekvatnu ishranu i program vežbi  uzimaju i suplementi, kako bi se postigla idelna težina, ali to nije obavezno za sve. Izuzetno je važno da suplemente ne uzimate sami, nego da se o tome posavetujete sa našim nuticionistom koji će za vas pripremiti individualni izbor. Pri izboru suplementa potrebno je pre svega utvrditi da li postoji interakcija između eventualnih lekova koje uzimate i suplementa, odrediti tačna doza, uzimajući u obzir kvalitet suplementa i sposobnost organizma da ga apsorbuje.

Pod kojim uslovima možete garantovati gubitak 2 kg mesečno?

Da biste gubili 2 kg mesečno, potrebno je da se pridržavate plana ishrane i programa vežbi koji će biti prilagođeni vašim potrebama. Važno je da redovno prisustvujete radionicama gde ćete dobiti punu podršku grupe, kao i našeg psihologa koji će vam pomoći da ostanete motivisani i prebrodite prepreke na putu postizanja željene težine. Redovna merenja takođe će omogućiti da pratimo vaš napredak i adaptiramo program, ukoliko bude neophodno.

Koliko vremena mi oduzima ovaj program?

Radionice traju 90 minuta i odvijaju se jednom nedeljno u prvih 8 nedelja, a u narednih 8 nedelja, jednom u dve nedelje. Pojedinačne konsultacije traju 30 minuta, u vreme koje vi dogovorite s našim stručnjakom. Pored toga, neophodna je fizička aktivnost, 2-3 puta nedeljno. Da, potrebno je dosta vremena, ali zato mi na našim radionicama govorimo o raspodeli našeg vremena, planiranju i postavljanju prioriteta. Vreme koje posvetite ovom programu je vreme samo za VAS.

Postanite najbolji
što možete

Želite li da očuvate i poboljšate svoje zdravlje, povećate energiju i oslobodite se čestih promena raspoloženja, da bolje spavate, budete efikasniji na poslu i u privatnom životu, pre svega da budete zadovoljni sobom? Želite li da, pri svemu tome, na zdrav način postignete željenu telesnu težinu i izgled?

Ostvarite vaše ciljeve i postignite dugoročne rezultate uz savete i konstantnu pomoć iskusnih i posvećenih stručnjaka, kroz provereno efikasan program grupne i individualne podrške.

Preuzmite besplatnu e-knjigu Wellbeing programi

90.97%Stepen ostvarenja postavljenog cilja
10.74Prosečan gubitak telesne težine (kg)
27.8Prosečno smanjenje obima (cm)