Poznato je da je kvalitetan san neophodan za zdravlje i da nesanica može da dovede do umora, lošeg raspoloženja, neefikasnosti na poslu, pada koncentracije, poremećaja kognitivnih funkcija i zdravstvenih problema.

Međutim, malo je poznato da nesanica može da utiče na gomilanje kilograma i povećanje masnog tkiva u organizmu. Istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju manje od šest sati tokom noći imaju povećan rizik od gojaznosti. One imaju tendenciju da tokom perioda od šest godina dobiju dva puta više kilograma u odnosu na osobe koje imaju dovoljno dug i kvalitetan san. Ovaj odnos je direktno povezan sa količinom spavanja. Ukoliko manje spavate i kasnije odlazite u krevet povećanje kilograma i masnog tkiva će biti veće.

Istraživanja provedena u Americi pokazala su da je prosečni Amerikanac u prošlom veku spavao devet sati tokom noći. Svakako da su trendovi savremenog života kao sto je gledanje televizije do kasno u noć, pretraživanje interneta, izlasci sa prijateljima, zatrpanost poslom i sl. odgovorni za nesanicu. Ali izbor ipak pripada nama i ako bismo odstranili ove faktore, imali bismo sve šanse da spavamo osam sati tokom noći, što odgovara fiziološkom ritmu  spavanje-buđenje.

Kako nesanica dovodi do povećanja kilograma

Postoji nekoliko mehanizama koji objašnjavaju kako nesanica može da dovede do povećanja telesne težine.

Jedno od najjednostavnijih objašnjenja je da ukoliko ste duže budni imate više vremena da jedete, a neka istraživanja pokazuju da će vam ako ostanete budni do jedan sat posle ponoći ‘junk’ proizvodi postati veoma privlačni.

Za one koji su ipak pristalice naučnog objašnjenja postoje različite teorije. Među njima izdvaja se teorija koja dovodi u vezu nesanicu i lučenje leptina, poznatijeg kao hormon sitosti. Naime, pretpostavlja se da nesanica utiče na smanjeno lučenje ovog hormona, što za posledicu ima stalan osećaj gladi i samim tim vodi ka povećanju telesne težine. Takođe se smatra da nizak nivo leptina povećava želju za namirnicama kao što su hleb slatkiši, grickalice, peciva, pa i na taj način može da dovede do povećanja telesne težine.

Kako da prevaziđemo nesanicu?

To što živimo u svetu okruženi savremenom tehnologijom i nedostatkom vremena, ne znači da treba da budemo njegove žrtve. Prema tome, uzmite stvar u svoje ruke i pratite naših 10 saveta kako da se izborite sa nesanicom.

  1. Kao što vodite dnevnik ishrane, vodite i dnevnik ‘spavanja’ i obratite pažnju da li spavate 7-9 sati tokom noći.
  2. Uspostavite rutinu u ciklusu spavanja i buđenja. Drugim rečima, potrudite se da odlazite u krevet u približno isto vreme i da se budite u isto vreme.
  3. Zamračite spavaću sobu i učinite je komfornom za spavanje. Nemojte u njoj gledati TV, koristiti je za rad i slično. Neka vam spavaća soba bude asocijacija za spavanje.
  4. Isključite kompjutere, pametne telefone i TV ekrane najmanje dva sata pre spavanja. Opustite se na drugi način, uz knjigu i muziku. Tako ćete lakše utonuti u san.
  5. Smanjite unos kofeina i nemojte piti kafu ili crni čaj kasno posle podne ili uveče.
  6. Vežbajte! Vežbe nisu neophodne samo za vitku liniju i dobru figuru već i za dobar san.
  7. Vodite računa o ishrani. Nemojte ići u krevet s punim stomakom.
  8. Za večeru izaberite namirnice bogate aminokiselinom triptofan kao sto su: ćuretina, piletina, banana, bademi, spanać, ovsene pahuljice. Triptofan je aminokiselina neophodna za stvaranje melatonina, hormona spavanja.
  9. Izbegavajte alkohol nekoliko sati pred odlazak u krevet. Iako će nas čaša vina pred odlazak u krevet opustiti i uspavati, taj efekat je kratkotrajan. Konzumiranje većih količina alkohola tokom dana može zapravo da remeti fazu dubokog sna i može da izazove nesanicu. Sličan efekat imaju i cigarete.
  10. Mala užina pred odlazak u krevet može da spreči pad šećera u krvi tokom noći. Ovaj pad može da poremeti san i izazove buđenje. Zbog toga, nekoliko badema ili lešnika pred spavanje može da pomogne da nivo šećera u krvi ostane dobro izbalansiran i tokom noći, što za uzvrat daje kontinuiran san. 

I nešto na kraju

Ukoliko ste zabrinuti zbog kvaliteta i dužine spavanja ili patite od nesanice, počnite da razmišljate šta bi mogao biti uzrok tome i za početak pokušajte da sledite naše savete.

Neka vam kvalitetan i dovoljno dug san postane jednako važan kao zdrava ishrana ili odlazak u teretanu. I kao što vrlo pažljivo pravimo plan treninga ili zdravi jelovnik važno je i da dobro spavamo. Ne treba zaboraviti da se nesanica danas smatra savremenim faktorom rizika za gojaznost, ali i za druge zdravstvene probleme.

Postanite najbolji
što možete

Želite li da očuvate i poboljšate svoje zdravlje, povećate energiju i oslobodite se čestih promena raspoloženja, da bolje spavate, budete efikasniji na poslu i u privatnom životu, pre svega da budete zadovoljni sobom? Želite li da, pri svemu tome, na zdrav način postignete željenu telesnu težinu i izgled?

Ostvarite vaše ciljeve i postignite dugoročne rezultate uz savete i konstantnu pomoć iskusnih i posvećenih stručnjaka, kroz provereno efikasan program grupne i individualne podrške.

Preuzmite besplatnu e-knjigu Wellbeing programi

90.97%Stepen ostvarenja postavljenog cilja
10.74Prosečan gubitak telesne težine (kg)
27.8Prosečno smanjenje obima (cm)