Svako od nas ima nekog svog ko, uprkos stresu na poslu i u životu, deluje kao da se ne menja fizički. Ma koliko da jedu ili se ne kreću, prosto se ne goje. A većina nas, posle nedelju ili dve anksioznosti i stresa, dobijamo višak kilograma, i pitamo se o čemu se tu radi.

Stres i anksioznost se često povezuju s promenama težine

Kad smo anksiozni, dolazi do lučenja hormona kortizola, koji utiče na promene u težini. Takođe, stres često utiče tako da preskačemo važne a teško uklopive aktivnosti (kao što je vežbanje), što opet vodi višku kilograma. Anksioznost može dovesti ponekad i do smanjenja težine, vrlo često zbog smanjenog uzimanja hrane. Ipak, nemojte misliti da je ovo zdrav način da se dostigne idealna težina.

Postoji utisak da je anksioznost postala sastavni deo našeg života

Pritisci na poslu, očekivanja od važnih drugih, rokovi koji svakim danom deluju sve kraći i kraći… imamo utisak da je nemoguće izbeći stres. Ipak, anksioznost itekako utiče ne samo na naš život nego i na način ishrane:

  • Razmišljanje o stresnim događajima koji tek treba da se (i to možda) dogode, može dovesti do povećanja apetita i neželjenog unosa hrane koja svakako nije zdrava. Anksioznost se tada najlakše izbegava tako što usmerite svoje misli na ovde i sada.
  • Opterećenost poslom često vodi preskakanju obroka. To može dovesti do povećanog uzimanja hrane kasnije, a nizak nivo šećera u krvi utiče na loše nošenje sa stresom i anksioznošću. Pojedite nešto, makar jednu voćku ili šaku zrnastih plodova. Učinićete svom organizmu veliku uslugu.
  • Ostali ste budni do kasno sinoć, završavajući izveštaj ili projekat? Neredovno spavanje vodi lošijem funkcionisanju metabolizma i time nedakvatnoj ishrani. Na stranu to što neispavanost otežava prevazilaženje anksioznosti i stresa.
  • Pijete više od dve šoljice kafe dnevno? Istraživanja su pokazala da prevelika konzumacija omiljenog napitka dovodi do problema s težinom, ali i s regulacijom insulina. Previše kofeina nas može činiti agitiranim i nervoznim, što samo poveća anksioznost koju već osećamo. Smanjite količinu kafe, izbacite šećer i zamenite je čajem.
  • Nemate vremena za vežbanje? Čak i trening na koji smo otišli “na silu” deluje preventivno na anksioznost i stres, na osnovu istraživanja. Uz to, vežbanjem sagorevate kalorije, tako da lakše i brže stižete do željene težine.
  • Konačno, normalizacija stresa – a pod tim podrazumevamo prihvatanje stresa i anksiznosti koju isti izaziva kao nečeg normalnog, ignorisanja ili prosto “guranja” kroz to – dugoročne gledano ne donosi dobro. Istraživanja su pokazala da je za dostizanje željene težine važno naći adekvatne načine nošenja sa stresom i anksioznošću.

Hajde da razumemo odnos težine, stresa i anksioznosti

Na kraju, važno je razumeti da odnos težine, stresa i anksioznosti može biti vrlo individualan. Kod nekoga metabolizam reaguje lučenjem hormona i sagorevanjem kalorija, pa se tako stiče utisak da se osoba uopšte ne goji, ili čak mršavi. S druge strane, kod nekih ljudi to dovodi do povećanog uzimanja hrane (obično nezdrave) zbog čega dolazi do rasta težine. Važno je da prepoznate svoj način reagovanja u anksioznim situacijama i pronađete najadekvatniji način nošenja sa istim.

U komentarima vas pozivamo da podelite svoja iskustva o tome kako se nosite sa anksioznošću. Koje tehnike vi koristite? Šta vam prija, a šta čini da ste još više pod stresom? Svako iskustvo je dobrodošlo, i može da bude od koristi svim našim čitaocima i čitateljkama.

Postanite najbolji
što možete

Želite li da očuvate i poboljšate svoje zdravlje, povećate energiju i oslobodite se čestih promena raspoloženja, da bolje spavate, budete efikasniji na poslu i u privatnom životu, pre svega da budete zadovoljni sobom? Želite li da, pri svemu tome, na zdrav način postignete željenu telesnu težinu i izgled?

Ostvarite vaše ciljeve i postignite dugoročne rezultate uz savete i konstantnu pomoć iskusnih i posvećenih stručnjaka, kroz provereno efikasan program grupne i individualne podrške.

Preuzmite besplatnu e-knjigu Wellbeing programi

90.97%Stepen ostvarenja postavljenog cilja
10.74Prosečan gubitak telesne težine (kg)
27.8Prosečno smanjenje obima (cm)